Povijesna linija

Kada se što dogodilo u Topuskom?

Malo mjesto Topusko stoljećima je igralo veliku ulogu u stvaranju hrvatske države i samobitnosti hrvatskog naroda, uvijek je značilo nešto više nego samo korištenje neosporno kvalitetne termalne vode.

Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kada su Japodi došli na prirodne izvore termalne vode. Rimljani su ostavili prepoznatljive tragove termi za ratnike i rimske osvajače.

Najbrojniji su žrtvenici posvećeni raznim rimskim božanstvima, među kojima su za Topusko najznačajniji zaštitnici izvora i šuma: Diana, Silvanus, Silavanae, Libro, Libera i već poznati topuski par – sada latinizirani Vidasus et Thanae. Iz topuskih izvora izvađeno je mnoštvo raznovrsnih rimskih novčića iz svih perioda Rimskog carstva.

Slijedimo povijesni put kroz promjene imena, gotovo niti jedan grad u Hrvatskoj nije zabilježio toliko inačica svoga imena. Tri puta se Topusko nalazi u centru zbivanja i doživljava svoj razvoj i procvat: za vrijeme Rimljana, u periodu boravka cistercita i u 19. stoljeću za vrijeme Vojne krajine. Dva puta je imalo ulogu glavnog grada Hrvatske: u 16. stoljeću je sjedište biskupa i bana Hrvatske, a u Drugom Svjetskom ratu posljednje dvije godine rata je sjedište svih političkih i vojnih centara. Topusko je imalo burnu prošlost, u njemu se i oko njega uvijek nešto zbivalo; gradilo, rušilo, liječilo, molilo, živjelo i kroz njega prolazilo. Svi koji su se Topuskog dotakli ostavili su svoje tragove.

nalazi iz jantranog groba

Jantarni grob

2. stoljeće – Najljepši i najvrjedniji nalaz iz topuskog rimskog perioda je „Jantarni grob“, nazvan po predmetima od jantara, iako su pronađeni i mnogi predmeti od keramike i stakla, koji pripadaju tipično grobnom inventaru. Jantarni predmeti su unikatni nalaz u našoj zemlji i svaki predmet predstavlja malo remek djelo rimske umjetnosti. Sav nalaz iz tog groba dokaz je visoke kulture življenja u ovim termama.

petar svacic

Petar Svačić

1097. – U bitci na Gvozdu pogiba Petar Svačić, pa narod prozva tu goru Petrovim Gvozdom, a kasnije Petrovom gorom, kako se ona i danas zove

Andrija II

Andrija II

1204. – Andrija II zavjetovao se da će za sretan povratak iz križarskih ratova sagraditi u Topuskom crkvu u čast Blažene Djevice Marije – zaštitnice Ugarske i Hrvatske, a upravu je namijenio crkvenom redu cistercita koje je osobiti cijenio. Radi toga traži dozvolu za gradnju od generalnog kapitula u Francuskoj

13-19st

Opatija Bl. Dj. Marije

Od 13.-19.stoljeća u povijesti Topuskog dominira Opatija Blažene Djevice Marije koja je bila nosilac ne samo duhovnog nego gospodarskog, političkog i kulturnog života na cijelom području. Punih šest stoljeća održavala je kontinuitet postojanja imena i naselja. Smatra se da je to prva gotska građevina istočno od Francuske, a sigurno je prva u Hrvatskoj. Danas je ostatak portala zaštićeni spomenik kulture.

1530

Obrana od Turaka

1530. – Sve veći i češći upadi Turaka, pustošenja i stradavanja naroda, bili su glavnim razlogom održavanja nekoliko Sabora u Topuskom u prvoj polovici 16. stoljeća. 1530. godine održan je Hrvatski sabor na kojem se raspravlja o obrani protiv Turaka, 1532. godine na svom zasjedanju Sabor se protivi iseljenju seljaka na sigurnija područja, 1533. godine niže plemstvo iz Topuskog upućuje saborsku ”adresu” kralju Ferdinandu tražeći povlastice. 1535. godine u Topuskom je održan Hrvatski sabor na kojem su donesene odluke o obrani zemlje od Turaka.

1818

car Franjo I

1818. – Topusko posjećuje car Franjo I i nakon toga ubrzava se izgradnja modernog lječilišta.

Franjo 2 1818.24.6

Spomenica

24. lipnja 1818., uvodi se Spomenica kupališnih gostiju; počinje s Franjom II i kraljicom Karolinom Augustom

Sofija-Jelacic

Sofija Jelačić

Sredinom 19. stoljeća u Topuskom često borave ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, „U hvalu Toplica imam i to spomenuti, da je banica Sofija barunica Jelačićka rođena grofica Štokavska u ponjavi s kočije snimljena te tako i iz sobe nošena, pa je za nekoliko nedjelja prohodala i još u Topuskom plesala”.

plaketa 1885 1896

Plaketa

1885.-1886. – O kvaliteti usluga i zadovoljstvu gostiju svjedoče dva međunarodna priznanja koje je Topusko dobilo kao najbolje kupališno mjesto i to od Budimpešte, čuvene po svojim vrhunsko uređenim termalnim kupalištima.

julije kemf

Julije Kempf

1929. – Julije Kempf objavljuje monografiju „Lječilište Topusko u Hrvatskoj“ s detaljnim opisom mjesta i okolice; „Tko je ikada prošao lijepom Banovinom i navratio se u lječilište Topusko, ne će moći nikako da ne utisne u svoju dušu trajne uspomene na Topusko i njegovu milovidnu okolicu. Bogatstvo povijesnih spomenika natječe se s bogatstvom prirodnih ljepota cijeloga kraja.“

1944

ZAVNOH

8.-9.svibnja 1944., održava se 3. zasjedanje ZAVNOH-a, što postaje prvim Hrvatskim saborom na kojem su udareni temelji hrvatske državnosti

otvaranje 2014

Otvorenje

2014. – Otvoren novouređen odjel fizikalne terapije, internistička ambulanta, te su renovirani apartmani. Završeni radovi obnove stolarije i fasade Petrova gora.