Projekt “TopThermalCity” – Studijski posjet Islandu u sklopu programa “Energija i klimatske promjene”

viber_slika_2023-09-14_14-22-54-123

U sklopu provedbe projekta „Topusko pametni termalni grad“ koji je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021., provedena je aktivnost studijskog putovanja na Island u sklopu kojeg je delegacija Lječilišta Topusko predvođena ravnateljem Domagojem Moslerom boravila na Islandu, kod projektnog partnera jedne od zemalja donatora, islandske tvrtke EFLA hf.

Cilj ovog projekta je stvoriti viziju dugoročno održivog razvoja Općine Topusko temeljenog na iskorištavanju obnovljivih izvora geotermalne vode i povezane energije. Također cilj je smanjenje emisije CO2, poboljšanje sigurnosti opskrbe energijom te usklađivanje s najnovijim dostignućima u području energetike, automatizacije te socio-ekonomskog i prostornog planiranja lokalne zajednice. Kao konkretan cilj u ovom kontekstu, projekt uključuje izradu tehničke dokumentacije koja će omogućiti obnovu i proširenje toplovodne mreže radi korištenja geotermalne vode u energetske svrhe. Projekt će obuhvatiti obnovu bušotina kako bi se povećao broj korisnika usluga daljinskog grijanja, te kako bi se povećala energetska iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

Tijekom poslovnog putovanja na Island, delegacija se upoznala s raznim aspektima korištenja geotermalne energije. Ovo iskustvo omogućilo im je bolje razumijevanje Islanda kao vodećeg inovatora u korištenju geotermalnih resursa za energetiku i druge svrhe. Osim upoznavanja sa geotermalnim potencijalom otoka, delegacija je također imala priliku upoznati se s ljudima koji stoje iza ovih inovativnih projekata, i razgovarati s njima o budućnosti obnovljive energije. U sklopu putovanja odrađena je i posjeta sjedištu ELFE kako bi bolje razumjeli ulogu te tvrtke u domeni geotermalne energije. Tijekom sastanka, delegacija je imala priliku razgovarati s predstavnicima EFLE, i dobiti uvid u projekte koje je tvrtka vodila, i njihov doprinos korištenju geotermalnih resursa u Islandu.

Delegacija je istraživala kako Reykjavik koristi geotermalnu energiju u svojim distribucijskim sustavima. Saznali su nešto više o važnosti ovog sustava za zagrijavanje vode i pripremu tople vode za gradsku populaciju, što smanjuje potrošnju fosilnih goriva i emisiju stakleničkih plinova. Uz to, posjetili su Reykjavik Enegy izložbu, koja je istaknula inovacije i tehnologiju iza geotermalne energije. Vidjeli su kako se obnovljivi izvori energije koriste za grijanje i električnu energiju na Islandu. Tijekom obilaska izložbe, imali su priliku razgovarati s inženjerima i stručnjacima za energiju, te postavljati pitanja o tehničkim aspektima geotermalne energije.

Treći dan je bio rezerviran za istraživanje prirodnih čuda Islanda, uključujući posjete Þingvelliru , Gullfossu i Geysiru. Þingvellir je posebno zanimljiv zbog svoje geološke važnosti i činjenice da se na tom mjestu susreću dvije tektonske ploče. Gullfoss je impozantan vodopad, dok su gejziri Geysir atrakcija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Posjet Friðheimaru istaknuo je inovacije u uzgoju povrća uz pomoć geotermalne energije. Delegacija je imala priliku razgovarati s poljoprivrednicima i saznati kako se geotermalna energija koristi za održavanje optimalnih uvjeta rasta tijekom cijele godine. Ovaj primjer pokazuje da Island ne koristi geotermalnu energiju samo za energetiku, već i za razne druge sektore, kao što je i poljoprivreda. A što se želi postići i u Topuskom izgradnjom staklenika za proizvodnju povrća za potrebe Lječilišta Topusko i društva TOP-TERME d.o.o.

Tijekom posljednjeg dana posjete, delegacija je također posjetila Secret Lagoon u Flúðiru, primjer alternativne upotrebe geotermalnih izvora za rekreaciju. Ovaj stari vanjski bazen nudi posjetiteljima priliku da se opuste u toploj vodi koja dolazi iz prirodnih izvora. Na kraju, posjet Hæðarendi CO2 postrojenju omogućio je povećanje saznanja o rješenjima za upravljanje ugljičnim dioksidom u industriji. U uvid je dobivena tehnologija i prakse koje pomažu smanjenju stakleničkih plinova i doprinose održivosti otoka.


viber_slika_2023-09-14_14-14-43-512 WhatsApp Image 2023-09-14 at 14.20.42 (1) WhatsApp Image 2023-09-14 at 14.20.42 (2)


Više o bespovratnim sredstvima možete pronaći na web stranicama:

https://eeagrants.hr/programi/energija-i-klimatske-promjene/

https://eeagrants.org/

Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu

Projekt „Topusko pametni termalni grad“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 421 tisuću EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je izrada tehničke dokumentacije za obnovu i proširenje toplovodne mreže, za korištenje geotermalne vode u energetske svrhe i obnovu bušotina u svrhu povećanja broja korisnika usluga daljinskog grijanja te veću energetsku iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.