7. Zrin Festival glazbom otkriva ljepote ranjene Banovine

Zrin-750x500

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovogodišnjom festivalskom sezonom obilježava 15 godina djelovanja na području Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije. Prošle su godine među prvima pokrenuli kulturna događanja u Hrvatskoj nakon zatvaranja, a ove godine, unatoč epidemiji i potresu, najavljuju bogat glazbeni i multimedijalni kulturni program tijekom 7. Zrin Festivala i 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae  koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, kao i Festivala drvenih kapela Sancta Barbara i novog glazbenog festivala Like Lika.

7. Zrin Festival održava se od 29. svibnja do 6. lipnja. Kreće sa Zrina, rodnog mjesta Nikole Šubića Zrinskog, gdje će 29. svibnja u 17 sati nastupiti Zagrebački solisti. Uz njih, na festivalu će gostovati Hrvatski barokni orkestar (Hrvatska Kostajnica, 31. 5.); Musica Viva (Gornji Viduševac, 1. 6.); gudački orkestar Acoustic Project Strings (Petrinja, 3. 6.).

Na blagdan svetog Kvirina i Dan Grada Siska (4. 6.) na brodu Biokovo na Kupi (na sisačkoj šetnici) nastupit će jedan od najaktivnijih sastava na našoj jazz sceni – sekstet B’s FUNstellation, na koncertu posvećenom Damiru Kukuruzoviću, čiji je prerani odlazak teško pogodio Siščane, ali i cijelu hrvatsku jazz scenu.

U subotu 5. 6. festival poziva na cjelodnevni posjet kulturnom Topuskom, programom poetskih radionica i književnog poslijepodneva koji će se od 10-19 sati održati povodom Godine čitanja pjesnici Darija Žilić i Marijan Grakalić te Krešimir Regan i Hrvoje Kekez koji će predstaviti knjigu Zrin. Srednjovjekovno sijelo knezova Babonića i Zrinskih. Atraktivna multimedijalna večer očekujemo u Draškovićevim podrumima, špilji u Nikolinom brdu u centru Topuskog, gdje će se publici predstaviti multimedijalni umjetnik Filip Merčep na marimbi i vibrafonu, uz vizuale i elektroniku.https://www.facebook.com/zrinfestival/

Zadnji dan 7. Zrin Festivala počet će jutarnjom Misom zahvalnicom i koncertom Akademskog muškog zbora FER-a pod ravnanjem Jospa Degl’Ivellija u Bazilici sv. Kvirina u Sisku u 11 sati. Festival završava koncertom ansambla ChiaroScuro (Josipa Bilić sopran, Silvio Richter i Ivan Jakšeković violine, Hiwote Tadesse viola, Lea Sušanj Lujo violončelo i Katarina Javora, čembalo), u prelijepoj dvorani Frana Krste Frankopana u Starom Gradu Ozlju u 20 sati koncertnim programom “Biblijska priča” kojim će obilježiti 500. obljetnicu pokretanja prvog prijevoda Biblije na hrvatski jezik.

7.Zrin-program

Veći dio festivalskog programa možete pratiti uživo na festivalskoj web stranici i putem službenog Facebook profila, a ulaz na sva događanja je slobodan, no ovisno o epidemiološkim mjerama biti će ograničen u zatvorenim prostorima, odnosno biti će potrebno rezervirati svoje mjesto u publici.

Nastavak festivalske sezone HUAOS 2021.

Nakon kratke pauze, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja s programom 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae od 11.-20. lipnja. Koncertirati će se na orguljama u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Voloderu (gdje je povijesni instrument!) i u Sisku gdje će se praizvesti skladba jednog od prvaka suvremene hrvatske glazbe – Borisa Papandopula. Međunarodnu dimenziju ovog festivala ove će godine realizirati  koncertima sjajnih međunarodnih glazbenika koje će pred publikom uživo prenijeti u crkvama u Sisku i Petrinji. U Sisku će, u crkvi sv. Marije kraljice mira, publika slušati koncert Deborah Hödtke s orgulja Katedrale u Eichstättu (Njemačka), a u crkvi sv. Lovre u Petrinji,  koncert ponajboljeg austrijskog orguljaša Johannesa Zeinlera iz Jesuitenkirche u Beču.

Ubrzo zatim kreće i Festival drvenih kapela Sancta Barbara od 27. lipnja – 7. srpnja u Turopolju, Pokuplju i Moslavini. Prostore prelijepih drvenih kapela u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Donjoj Gračenici, Cerju Letovaničkom i Brestu Pokupskom uglazbit će sjajni ansambli Cappella Lignum, Ars Longa, Camerata Garestin, Cappella Auris i duo Tamara Coha Mandič, flauta i Diana Grubišić Ćiković, harfa. Iskorak ovogodišnjeg programa je koncert Martina Kutnara na električnoj harmonici (3. 7.) ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Festivalsku sezonu zaključit će novim Festivalom suvremene i ozbiljne glazbe Like Lika koji će u suradnji s POU Gospić od 1.- 8. 8. održati u Brinju (Acoust Project, 1. 8. ) Karlobagu (Filip Merčep, 2.8.), Plitvičkim jezerima, odnosno u drvenoj kapeli u Smoljancu, (Ansambl Early Delight, 7. 8.) i katedrali u Gospiću (trio Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, 8. 8.).